Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar dig och din förening mot brott.

Varje år flödar omkring 120 miljarder igenom landets bostadsrättsföreningar. Det gör föreningarna attraktiva för oseriösa aktörer och kriminella. En rapport från 2019, utförd av branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm, visade att cirka 3000 bostadsrättsföreningar har drabbats av ekobrott. Mörkertalet är dock troligtvis betydligt högre. 

Brotten varierar från enkla bedrägerier till komplexa ekonomiska manipulationer som kan underminera en förenings ekonomiska stabilitet. På senare tid har det uppmärksammats att bostadsrättsföreningarna tas över av kriminella personer som använder föreningarna på olika sätt. Ofta tar de sig in i styrelsen och anlitar företag som de själva kontrollerar för att tömma föreningarna på pengar. 

Engagera dig 

Det främsta tipset är att engagera sig i föreningen. Även om det kan innebära en del arbete är det ofta lönsamt och viktigt med engagerade medlemmar. 

– När medlemmarna inte engagerar sig blir det lättare för kriminella att infiltrera styrelsen och utnyttja detta i egna ekonomiska syften, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten i en intervju på Svt Nyheter

Skaffa professionell hjälp 

Ekonomin i bostadsrättsföreningar är dock komplex och det kan vara svårt för styrelsemedlemmar som saknar specialkunskaper att upptäcka oegentligheter. Därför kan det göra stor skillnad att anlita en Auktoriserad Redovisningskonsult.  

– En Auktoriserad Redovisningskonsult säkerställer inte bara att den ekonomiska förvaltningen sköts professionellt, transparent och i enlighet med gällande lagar och regler. Du får också ett bollplank vad gäller budget och analys samt hjälp med att förklara innebörden av nyckeltal och annan information i årsredovisningen, säger Claes Eriksson redovisningsexpert vid Srf konsulterna.  

Nya regler i årsredovisningslagen innebär att kraven på bostadsrättsföreningarnas årsredovisningar ökar. En årsredovisning ska bland annat innehålla upplysningar om särskilt angivna nyckeltal som ska göra det lättare för köpare och medlemmar i föreningen att bedöma bostadsrättsföreningens ekonomi och kunna jämföra med andra föreningar.  

–De nya reglerna ska också underlätta för banker och andra intressenter att analysera och jämföra föreningar, säger Claes Eriksson. 

Inte bevilja ansvarsfrihet direkt 

Om du köper en nybyggd bostadsrätt är det också viktigt att inte bevilja den byggande styrelsen ansvarsfrihet direkt utan att först säkerställa att ekonomin skötts på ett korrekt sätt och att relevanta och korrekta beslut har fattats av den styrelse som var ansvarig under byggnationstiden.  

– När ansvarsfrihet beviljats finns inte längre någon möjlighet att som förening gå vidare och väcka talan om detta skulle krävas, äger Ulrika Blomqvist, vd på intresseorganisationen Bostadsrätterna i en intervju till Svt Nyheter.  

Fyra tips som minskar risken för ekonomisk brottslighet i en BRF: 

1. Sätt dig in i föreningens ekonomi. Det bör du göra oavsett om du är medlem i styrelsen eller inte.  

2. Om du inte är medlem i styrelsen: Gå på stämmorna och vänd dig till styrelsen och be att få svar om du har frågor.  

3. Styrelsen kan öka säkerheten genom att införa tydliga rutiner för ekonomisk hantering. Använd digitala verktyg för att spåra transaktioner. Säkerställ att flera personer granskar och godkänner större ekonomiska beslut. 

4. Ta hjälp utifrån. Anlita någon med rätt kunskaper och erfarenhet som kan sköta bokföring, budget och bokslut och ansvara för intern och extern rapportering. En erfaren redovisningskonsult kan också utveckla och övervaka interna kontroller och säkerställa att föreningens medel hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Var noga med att avtala med konsulten om vilken hjälp ni vill ha.

The post Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet appeared first on Tidningen Konsulten.



Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Vi flyttar till Vasagatan 32

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Senaste nytt