Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och Ekobrottsmyndigheten har sammanställt några av de vanligaste metoderna som du bör vara uppmärksam på.

Olika brottsupplägg   

De flesta stora kriminella nätverken använder företag för penningtvätt, men metoderna varierar. Ofta används bolag inom flera branscher parallellt för att hantera stora kontantflöden och frekventa transaktioner mellan olika företagskonton, vilket gör det svårare att upptäcka transaktionerna än på privata konton. 

Genom att kontrollera, infiltrera eller driva företag utnyttjas verksamheterna som fasader för brott och penningtvätt. Målvakter används för att möjliggöra anonymitet för kriminella huvudmän. Nätverken använder också professionella penningtvättstjänster.  

Här är några typiska brottsupplägg:  

Fiktiva lån och osanna fakturor 

Att skapa fiktiva skulder mellan företag genom falska skuldebrev och osanna fakturor är ett vanligt tillvägagångssätt. Detta gör att brottsvinster kan flyttas mellan företagskonton och dölja pengarnas ursprung. Det kan röra sig om transaktioner inom koncerner och företagsgrupper, men även mellan företag som tillsynes saknar koppling till varandra. 

Transaktionerna har påhittade förklaringar, som till exempel aktieköp mellan företag. 

Penningtvätt genom leasingföretag 

Leasingföretag används för att tvätta pengar genom falska leasingavtal. Påstådda varor betalas med brottsvinster, och leasingbolagen kan på detta sätt få utbetalningar från ovetande kreditinstitut som sedan återbetalas med brottsliga medel.

Utlåning från kreditgivningsföretag 

Utlåning av pengar från kreditgivningsföretag kan vara en metod för penningtvätt. Pengarna som lånas ut misstänks ha ett brottsligt ursprung, och återbetalningen sker ofta med brottsvinster. 

Factoringbolag – medvetet och omedvetet 

Factoringbolag kan både medvetet och omedvetet användas för penningtvätt genom att köpa fakturor utan verklig underliggande fordran.  

En förutsättning för att factoringbolag kan användas på detta sätt är att factoringbolaget inte gör en grundlig undersökning på bolag och inblandade individer innan de köper fakturorna. 

Då kriminella nätverk och individer systematiskt använder bolag som har god kreditvärdighet och historik inom sin brottsliga verksamhet så krävs det mer än automatiserade och ytliga kontroller för att upptäcka de brottsliga aktiviteterna. 

Aktieägartillskott – kamouflerade insättningar av brottsvinster 

Brottsvinster kan sättas in på företagskonton under förespegling av att vara aktieägartillskott, nyemissioner eller lån. Detta gör insättningarna legitima och pengarna kan sedan betalas ut som lön, utdelning eller falsk återbetalning av en skuld.

The post Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna appeared first on Tidningen Konsulten.



Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Senaste nytt